Vissen in ‘Aristotle’s Lagoon’

Heb je altijd al willen weten hoe de lokale vissers hun vissen en zeevruchten vangen die je in de Griekse restaurantjes op je bord geserveerd krijgt? Eén van die lokale vissers, Mitsos Koularas, nodigt je uit op zijn vissersboot tijdens zijn werk in de binnenzee van Kalloni. De visexpedities starten in het afgelegen haventje van Skamnioudi, nabij Lisvori en Polichnitos.

Op maat

De keus is aan jou: vergezel Mitsos in de nacht, bij het uitzetten van de netten en de jacht op de vissen; vroeg in de ochtend, bij het inhalen van de netten en het sorteren van de vangst; of overdag, bij het schoonmaken van de netten, het verzamelen van zeevruchten en tijd voor ontspanning en een duik in de binnenzee. Jij bepaalt welke tijd en expeditie het best in je vakantieprogramma past.

De vissersboot

Mitsos’ vissersboot is 8 meter lang. Het is een modern schip met kajuit, geschikt voor maximaal tien gasten. De viscomputer aan boord geeft informatie over de diepte van het zeewater en de visdensiteit.

De vangst

De vissers in de binnenzee van Kalloni vangen veel verschillende soorten vis en zeevruchten: inktvis, sardines, tong, zeebrasem, wilde garnalen, zeebaars, rode en grijze poon, picarel, pandora, wilde mosselen, oesters, Jabobsschelpen, zeeëgels…

De verzorging

Mitsos serveert met liefde verschillende ‘mezes’ aan boord, vergezeld van een glas ouzo, wijn, bier of koffie. De uitbaters van het nabijgelegen eettentje Meltemi zijn graag bereid je vangst te grillen of te bakken.

De omgeving

De omgeving van Skamnioudi/Lisvori staat op Lesvos bekend als de regio waar bijzondere gewassen worden  verbouwd: kikkererwten, anijs (het hoofdbestanddeel van ouzo), komijn, lente-ui, en natuurlijk olijven. In de winter verruilen lokale vissers met een speciale vergunning (zoals Mitsos) hun netten voor een duikuitrusting, voor de jacht op wilde mosselen, oesters, Jacobsschelpen en andere zeevruchten. Filosoof Aristoteles bracht geruime tijd in de omgeving door om onderzoek te doen naar de wijze van voortplanting van inktvissen. Daaraan dankt de binnenzee haar bijnaam ‘Aristotle’s Lagoon’.

De prijs

DiSa-Travel biedt op maat gemaakte visexpedities aan, voor individuele vakantiegangers of groepen tot tien personen. Het is ook mogelijk om in de omgeving van de haven te logeren, voor als je het verblijf wilt verlengen of in de buurt wilt zijn voor een expeditie in de vroege ochtend. De prijs is afhankelijk van je persoonlijke wensen.