Naar de top van de Lepetymnos

Moeilijkheidsgraad: Medium

Rondwandeling Lepetymnos – bergtop – Argenos – Lepetymnos
Totale afstand: 13 km
Wandelduur inclusief pauzes: 6-7 uur

We beginnen deze wandeling op het hoogste punt van het bergdorp Lepetymnos (334 meter boven zeeniveau) en lopen naar de ruines van Chalikas. Het steile pad brengt ons naar de oude Turkse waterbron van Kryta. Hier kunnen we onze waterflessen vullen en pauzeren in de schaduw. Het steilste gedeelte van de wandeling start vanaf deze plek.

We klimmen naar de top van de Lepetymnosberg (968 meter) en worden daar beloond met een adembenemend 360 graden panorama uitzicht. Na een lange pauze wandelen we naar de tweede bergtop van het Lepetymnos-gebergte.

De afdaling over met stenen bedekte hellingen en landweggetjes brengt ons naar het bergdorpje Argenos. Waarschijnlijk hebben we nu wel honger, die we kunnen stillen met Meze (kleine hapjes) in een van de lokale kafenia. Na de lunch wandelen we een eenvoudige route langs een smalle asfaltweg terug naar het beginpunt.

Minimum aantal deelnemers 2, aanvangstijd en eventuele transfer vanaf je accommodatie in overleg.

Prijs: 26 € bij 5 of meer deelnemers, 39 €  bij 2-4 deelnemers

Voor groepen groter dan 10 personen prijs op aanvraag.

Extra kosten voor een ‘all-inclusive’ pakket (lunch met Meze, wijn, bier en water in Argenos): 15 €


Wandeling ‘Egeïsche Zee en Olijven’

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Rondwandeling vanuit Skala Sikaminias en een bezoek aan het olijfoliemuseum in Agia Paraskevi

Totale afstand: 8 kilometer
Duur inclusief pauze en reistijd: 7-8 uur

Ontmoetingsplaats voor deze tour is Kalloni, van waaruit we naar het noorden reizen. De wandeling begint in Skala Sikaminias, een prachtig vissersdorpje langs de noordkust. Bij terugkeer aan het eind van de wandeling hebben we gelegenheid om het haventje en het kapelletje van het vissersdorp te bekijken.

Maar we willen nu eerst wandelen en verlaten het dorpje in oostelijke richting langs de kust, naar het strand van Kagia. Zwemliefhebbers kunnen hier een duik in de zee nemen. We vervolgen de wandeling landinwaarts over oude ezelpaadjes (kalderimi). Vergeet niet om je nog eens om te draaien en te genieten van het prachtige uitzicht over Skala Sikaminias. We lopen langs een oude stenen waterplaats en bereiken een kleine waterval. Langs het kreekje wandelen we door welriekend naaldbos en mystieke olijfboomgaarden terug naar Skala Sikaminias. Het is nu tijd om de haven en een kleine achterstraatjes van het vissersdorpje te ontdekken. De kapel op de rots in zeker een foto waard. Voor een lichte lunch strijken we neer in een van onze favoriete taverna’s.

Daarna rijden we door de bergen naar Agia Paraskevi, een charmant boerendorp in de heuvels van centraal Lesbos. Het dorp werd lang beschouwd als een van de rijkste dorpen van Griekenland – voornamelijk door de landbouw en veeteelt. We bezoeken het indrukwekkende olijfoliemuseum aan de rand van het dorp, gevestigd in een oude olijffabriek uit de 19de eeuw. Het gebouw zelf is al een indrukwekkend industrieel monument, maar ook de machinerie en helder uitgelegde exposities zijn de moeite waard. Na het museumbezoek drinken we nog wat in het museumcafι voor we terugkeren naar Kalloni.

Minimum aantal deelnemers 2, vertrekpunt Kalloni of (in overleg) bij de accommodatie.

Prijs: 33 € bij 5 of meer deelnemers, 43 € bij 2-4 deelnemers

Voor groepen groter dan 10 personen prijs op aanvraag.

Extra kosten voor een ‘all-inclusive’ pakket (lunch in Skala Sikaminias inclusief wijn, bier en water, transfer van en naar Kalloni, entree museum en drankje in museumcafe): 26 €


Wandeling naar de Molenvallei

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Rondwandeling Petra – Petri – Molenvallei – Petra
Totale afstand: 10 km
Wandelduur inclusief pauzes: 6-7 uur

We beginnen onze wandeling in Petra, langs de noordkust. Een smalle asfaltweg leidt ons naar Petri; een prachtig bergdorpje met smalle kasseienstraatjes en traditionele stenen huizen. Hier pauzeren we even – eventueel met een drankje – om bij te komen van de klim en te genieten van het prachtige uitzicht over de vallei en de baai van Petra.

Na de pauze vervolgen we onze tocht naar de Molenvallei.
In een verweerde rivierbedding vinden we vulkanische basaltrotsen en trapvormige ruines. Het zijn getuigen van een ver verleden, toen in de vallei maar liefst 18 watermolens in bedrijf waren. In het lagergelegen gedeelte van de vallei vinden we de ruines van een drietal molens, waarschijnlijk gebouwd in de late middeleeuwen of de beginjaren van de Ottomaanse periode. Ontelbare vlinders vergezellen ons op deze wandeling. De geur van de Mediterraanse kruiden is overweldigend. We volgen een oud kasseienbad dat de stroombedding volgt en lopen terug naar Petra.

Hier strijken we neer bij een van onze favoriete taverna’s aan de voet van de rots voor een lichte lunch. De indrukwekkende rots en de kerk van Glykfylousa Panagia (Onze Lieve Vrouwe van de Zoete Kus) op de top zijn de trekpleisters van het dorp, dat ook haar naam daaraan dankt (het Griekse woord voor steen is petra). De klim naar boven is een aanrader, niet alleen voor de fraaie kerk, maar ook voor het prachtige uitzicht.

Nadien is het mogelijk om een bezoek te brengen aan het prachtig gerestaureerde mansion ‘Vareltzidaina’. We sluiten de dag af met een wandelingetje door de kleine kasseienstraatjes naar het pleintje voor een koffie of een ouzo.

Minimum aantal deelnemers 2, aanvangstijd en eventuele transfer vanaf je accommodatie in overleg.

Prijs: 26 € bij 5 of meer deelnemers, 38 € bij 2-4 deelnemers

Voor groepen groter dan 10 personen prijs op aanvraag.

Extra kosten voor een ‘all-inclusive’ pakket (lunch in Petra inclusief wijn, bier en water, entree voor het mansion, koffie of ouzo op het plein): 22 €.

Als je de kerk van Petra wilt bezoeken, is gepaste kleding gewenst – een lange broek of rok en geen blote schouders! (Draag een shirt met mouwen, of neem een omslagdoek mee).


Petra, Lafionas en Agios Alexandros

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Rondwandeling Petra – Lafionas – Agios Alexandros – Petra
Totale afstand: 15 km
Duur inclusief pauzes: 6-7 uur

We beginnen deze wandeling in Petra, langs de noordkust. We lopen langs kleurrijke tuinen en vervolgens door oude olijfboomgaarden tot we het kleine bergdorpje Lafionas bereiken.

Het dorpje is gelegen op de helling van de Roudi berg – oorspronkelijk hier gesticht als veilig heenkomen tegen de piraten. We volgen de kasseienstraatjes het dorp uit en klimmen naar een landweg van waar we kunnen genieten van adembenemende uitzichten over Lafionas, de baai van Petra en de eilandjes voor de kust.

De landweg brengt ons naar het kloosterkerkje van Agios Alexandros; de sarcofaag staat nog bij de ingang van het kerkje. Het is een mystieke plek – uitnodigend voor een welverdiende pauze. We vervolgens onze weg voor een rondje langs de Roudi berg – met prachtig uitzicht over de kust en romantische valleien – tot we terugkeren in Lafionas. Bij het lokale kafenion nemen we plaats op het terras voor een lunch bestaande uit Meze (kleine hapjes) met wijn, bier en water.

Aangesterkt door de lunch dalen we af naar Petra, waar we onze trip afsluiten op het pleintje met een koffie of een glaasje ouzo.

Minimum aantal deelnemers 2, aanvangstijd en eventuele transfer vanaf je accommodatie in overleg.

Prijs: 25 € bij 5 of meer deelnemers, 38 € bij 2-4 deelnemers

Voor groepen groter dan 10 personen prijs op aanvraag.

Extra kosten voor een ‘all-inclusive’ pakket (Meze in Lafionas incl. wijn, bier en water, koffie of ouzo in Petra): 18 €.

You can find our complete hiking program for this region on the english or german site.